7.1 Påvisning av de energigivende næringstoffene i melkepulver

Intro, 2013-utgaven
Melk inneholder alle de viktigste næringsstoffene, og melk er derfor godt egnet som prøve når fett, karbohydrat og protein skal påvises. Tørrmelksproduktet morsmelkerstatning er spesielt godt egnet for påvisningsreaksjonene.

Intro, 2008-utgaven
Melk inneholder alle de viktigste næringsstoffene, og melk er derfor godt egnet som prøve når fett, karbohydrat og protein skal påvises. Tørrmelksproduktet morsmelkerstatning er spesielt godt egnet for påvisningsreaksjonene. I denne aktiviteten skal du påvise karbohydratet laktose, som er et reduserende sukker, med Fehlings væske. Proteinene i melk skal du påvise med biuretreaksjonen. Fettet ekstraherer vi først fra tørrmelken med propan-2-ol, og deretter tilsetter vi vann så fettet blir skilt ut.

 

Problemstilling
 
Hvordan kan karbohydratet laktose, protein og fett påvises i morsmelkpulver?
 
UTSTYR
Fellesutstyr
·         morsmelkpulver
·         Fehlings væske*
·         2 M NaOH*
·         0,5 M CuSO4*
·         CH3CHOHCH3(l), propan-2-ol
 
Utstyr for gruppen
·         5 eppendorfrør
·         2 små reagensrør med propper
·         spatel
·         gradert plastdråpeteller 1 mL
·         en liten bomullsdott
·         filtrerpapir
·         en binders
·         stativ eller modelleire
·         isoporbeger med kokende vann
·         vaskeflaske
 
*Oppskriftene står på sidene 194 og 195 / 194, 196 og 198.
 
SIKKERHET
·         bruk briller
 
 
Fremgangsmåte og observasjoner
 
Påvisning av reduserende sukker
1) Hell ca. 1 mL Fehlings væske i hvert av to eppendorfrør. Ta en spatelspiss melkepulver i det ene røret og behold det andre som blindprøve. Sett på lokkene og rist.
2) Stikk et hull i lokkene med bindersen og legg rørene i varmt vann i isoporbegeret. La rørene ligge et par minutter. Observer og noter.

 

Påvisning av protein

 

 
1) Hell ca. 1 mL natronlut i to eppendorfrør. Ta en spatelspiss melkepulver i det ene røret og behold det andre som blindprøve.
2) Tilsett 5–10 dråper kobber(II)sulfatløsning i begge rørene. Sett i proppene og rist godt. La rørene stå litt. Observer og noter.

 

Påvisning av fett

 

1) Ekstrahering. Ta ca. 0,5 mL melkepulver i et eppendorfrør og tilsett ca. 1 mL propan-2-ol. Sett på lokket og rist godt i omtrent et halvt minutt. Ta av lokket og sett røret i modelleiren eller stativet. La det stå stille inntil mye av pulveret har sunket til bunns.
2) Filtrering. Bruk bindersen og putt litt bomull inn i spissen på en tom dråpeteller. Ikke lag proppen for hard. Klem ut all luften av dråpetelleren og sug opp propan-2-ol med fett fra røret med melkepulveret, uten å grumse for mye. Snu dråpetelleren og klipp av spissen med bomullsproppen. Klem så den filtrerte løsningen ned i et rent reagensrør. Løsningen må være klar hvis du skal fortsette med punkt 4. Hvis løsningen ikke blir klar, kan du lage en fettflekk på et papir, se punkt 5.
3) Blindprøve.  Lag en blindprøve ved å ta litt propan-2-ol i et reagensrør, omtrent like mye som du har i prøven.
4) Utskilling av fett. Drypp noen dråper vann i røret med blindprøven (punkt 3) og i røret med den filtrerte løsningen (punkt 2). Observer og noter.
5) Fettflekk på papir. Drypp noen dråper av filtratet fra punkt 2 på et papir, gjerne et filtrerpapir. La flekken tørke helt og børst vekk eventuelle melkepulverrester. Hvis flekken er gjennomskinnelig og vannavstøtende, har du påvist fett.
 
 
Resultater og spørsmål
a) Lag en oversikt over observasjonene dine og de konklusjonene du trekker.
b) Svar på spørsmålet i problemstillingen.

Anvendelse og sammenhenger
c) Bruk testene til å undersøke om forskjellige næringsmidler inneholder reduserende sukker, proteiner og/eller fett.