Risikovurderinger kap 8

8.1 Enzymet katalase

Egenskaper ved stoffene

  • 1 M HCl og 3 % H2O2: Vurdert ikke merkepliktig.
  • 10 % H2O2: Gir alvorlig øyeirritasjon. Irriterer huden.
  • 2 M NaOH: Gir alvorlige etseskader på hud og øyne.
  • 0,1 M Pb(NO3)2: Kan skade forplantningsevnen eller gi fosterskader. Meget giftig, med langtidsvirkning,
    for liv i vann.

Faremoment ved gjennomføringen

  • Ingen

Spesielle tiltak

  • Bruk briller

Avfallshåndtering

  • Løsninger av HCl, NaOH og H2O2 kan tømmes i vasken og skylles ned med vann.
  • Løsninger av Pb(CH3COO)2 tømmes i resteflaske for blyioner.

 

8.2 Proteaser i ananas og kiwi

Egenskaper ved stoffene

  • Ingen merkepliktige stoffer

Faremoment ved gjennomføringen

  • Ingen

Spesielle tiltak

  • Ingen

Avfallshåndtering

  • Løsningene kan tømmes i vasken.

 

8.3 Enzymet pepsin og pH

Egenskaper ved stoffene

  • 10 % pepsinløsning og 2 M HCl: Vurdert ikke merkepliktig.

Faremoment ved gjennomføringen

  • Ingen

Spesielle tiltak

  • Ingen

Avfallshåndtering

  • Løsningene kan tømmes i vasken.

 

8.4 Klorofyll

Egenskaper ved stoffene

  • Løsning av klorofyll fra kruspersille: Meget brannfarlig væske og damp.
  • 7 %-eddik og NaHCO3(s): Vurdert ikke merkepliktig.
  • 0,5 M CuSO4: Meget giftig, med langtidsvirkning, for liv i vann.

Faremoment ved gjennomføringen

  • Åpen flamme (gassbrenner).
  • Fare for støtkoking.

Spesielle tiltak

  • Unngå løst hår og løse klær.
  • Reagensglass holdes på skrå for å hindre støtkoking.
  • Bruk briller.
  • Ikke ta på varmt glass.

Avfallshåndtering

  • Løsningene kan tømmes i vasken.