8 Syrer og baser
Syrer og baser blir brukt både i dagliglivet og på laboratoriet. Det er syre i alt som smaker surt og baser er stoffer som kan fjerne den sure smaken. Eddiksyre er kjent fra oldtiden, men først når vi vet hva som skjer på mikronivå, kan vi forstå hva som foregår når en syre og en base reagerer. Aktøren er et H+-ion – verdens minste ion.
I dette kapittelet skal vi se nærmere på hva vi i dag mener med syrer og baser. Dessuten skal vi lære mer om pH og bruke titrering som metode for å bestemme konsentrasjonen i en sur eller en basisk løsning.
Introfilm Karbonsyre
Av: Svein Tveit, Universitetet i Oslo
Øvinger
- Sikkerhet på laboratoriet
-
8.1 Indikatorer
15 KB Last ned -
8.2 Påvisningsreaksjoner basert på forskyvning av syre-base-likevekter
14 KB Last ned -
8.3 pH i saltløsninger
13 KB Last ned -
8.4 Sure og basiske oksider
14 KB Last ned -
8.5 Titrering av sterk syre med sterk base
14 KB Last ned -
8.6 Sammenligning av titrerkurvene for en sterk syre og en svak syre
14 KB Last ned -
8.7 Bestemmelse av masseprosent eddiksyre i en husholdningseddik
20 KB Last ned -
8.8 Detektivoppgave Hvilken løsning i hvilken dråpeteller
13 KB Last ned
Film
- Eksempel 1 Beregne pH når vi kjenner [H3O+]
- Eksempel 2 Beregne [H3O+] når vi kjenner pH
- Eksempel 3 Beregne pH i en løsning av en sterk syre
- Eksempel 4 Beregne pH i en løsning av en svak syre
- Eksempel 5 Beregne konsentrasjonen av en svak syre fra pH
- Eksempel 6 Beregne pOH og pH i en løsning av en sterk base
- Eksempel 7 Beregne pH i en løsning av en sterk base
Animasjoner
Løsningsforslag
Nettressurser
-
Periodesystemet
(mn.uio. no)